Фотографија

Улична фотографија

Некада је то била  Life Photography, сада је  Street Photography. Та два појма су заправо једно те исто.
SM1

Улична фотографија је уметнички и истраживачки жанр фотографије, коју одлукује овековечавање спонтаних, случајних сусрета и догађаја у јавном простору. Улична фотографија не подразумева постојање улице или урбане средине. Иако су људи најчешћи субјекти фотографија, под уличном фотографијом такође подразумевамо фотографије објеката и средина које пројектују људски карактер и естетику.
P1b

Кадрирање и прави моменат су кључни аспекти ове вештине. Фотограф тежи да направи фотографију у кључном тренутку.  Ово је дефиниција из Википедије.
Live10

У неким државама попут Немачке и Мађарске је потрребна сагласност оног ко је на фотографији за објављивање, али у већини европских земаља и САД није потребна никаква сагласност, за уличну фотографију и могу се слободно објављивати без ичије сагласности. У Србији такође није потребна ничија сагласност за објављивање фотографија снимљених на улици.
У већини европских земаља па и у Србији фотографија на улици се изједначава са слободом говора, а свака добра фотографија вреди 1000 речи.
Saks.jpg
Теле објектив је пожељан мада не и неопходан за успешно снимање лајф фотографија. Морам признати да ја лично користим теле објектив од 200 и 300mm.
Са њима се могу ухватити невероватни моменти из људских живота. Неки од њих постану уметност у трену.